2014. december 14.
A bántalmazottság következményei

A bántalmazottság következményei és hatásai sokrétűek, ezek közül kiemelendő a „három-efet”: fájdalom, félelem, fenyegetettség-érzés. A lelki fájdalom lényege, hogy az az ember bántja, akit szeret, és hinni akarja, hogy a bántalmazó szereti őt, csak épp indulatos ember.

A nő általában elfogadja, hogy ő maga is hibás az ellene elkövetendő cselekményekért, sőt sokszor saját magát hibáztatja. Az eredménye lehet súlyos depresszió, öngyilkossági kísérlet, alkoholizmus, gyógyszerfüggőség. A fizikai fájdalomról is szólni kell, hiszen rengeteg nőnek maradandó fogyatékosságot okozó sérülései keletkeznek (például megvakulnak, maradandó egészségkárosodást szenvednek). A férfi által többször súlyosan bántalmazott nő félelemben, rettegésben él. Félti életét, testi épségét, gyerekeit, más hozzátartozóit, valamint az otthonát, munkahelyét. Sokszor nem mer kilépni a szabad levegőre, egyedül fél bárhova menni, teljesen magába fordul.

Előfordul, hogy tudata, koncentrációja szinte teljesen beszűkül, s voltaképpen egész életét ez a bizonyos készenléti állapot tölti ki. Kialakul benne a Poszt Traumás Stressz Rendellenesség. Állatkísérlettekkel is igazolták, hogy ha valakit fogságban tartanak és kínoznak, az illető akkor sem érzi képesnek magát a menekülésre, amikor erre már lehetősége lenne. Ilyenkor akár mások segítségét is képes elutasítani és szinte beletörődik a saját sorságba, helyzetét reménytelennek tartja.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs