2015. október 01.
10 nyelvtanárból 8 ajánlja ezeket

Egyetlen nyelvtanár sem titkolja, hogy a nyelvtanulásnak vannak olyan apró trükkjei és olyan törvényszerűségei, amelyek alapjukban határozzák meg a hatékonyságot. Mi magunk is rengeteget tehetünk azért, hogy hatékonyabbak lehessünk.

A cosmopolitan-lingua.hu egyik tanára az elhatározás fontosságáról beszélt. Szerinte a legfőbb kérdés az, akarjuk-e a nyelvtudást vagy sem. Szinte minden esetben ezen múlik a végső siker. Ehhez pedig nem kell más, csak megfelelő motiváció. Az teljességgel lényegtelen, hogy a motiváció alapját mi képezi; lehet az egy jobb munkahely, egy külföldi álláslehetőség vagy egyszerűen csak ismerkedni szeretnénk külföldi emberekkel. A tudásvágy és motiváció elegendő az eredményes nyelvtanuláshoz.

Akármekkora bennünk a vágy az idegen nyelv elsajátítása iránt, nem szabad megnehezíteni a dolgunkat. Olyan módszerekkel kell dolgoznunk, ami eredményre vezet. Ha nincs eredmény, akkor bizony a motiváció is kopik, de ha mi magunk is észleljük a fejlődést, az esetben még inkább áhítani fogjuk a fejlődést. Ennek érdekében ki kell használnunk a szabadon megválasztható időnket; egy buszon utazva remek alkalom nyílik néhány új kifejezés megismerésére, de a városban sétálva is hallgathatunk egy jó kis hanganyagot.

A hanganyagok hallgatása kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ezek segítenek hozzászoktatni a fülünket az adott nyelv dallamához, így végül jobb szövegértésre tehetünk szert. Ez a módszer nem csak a szövegértés fejlesztésében, hanem a helyes kiejtés elsajátításában is segítségünkre van. Sokan félve szólalnak meg egy idegen nyelven, nem mernek beszélni, csak ha nagyon muszáj. Ha gátlásosnak érezzük magunkat a tanulási folyamat elején, beszélgessünk önmagunkkal minél többet! Ez segít a mondatképzés fejlesztésében és hozzászokunk magához a jelenséghez, hogy egy idegen nyelven beszélünk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs